Mikä Plan B?

Elämä ei aina suju suunnitelman A -mukaisesti, ainakaan se ei ole sujunut allekirjoittaneella. Olen lapsena todennut, että minusta ei koskaan tule ainakaan ensihoitajaa, mutta ammattinani koreilee juuri kuitenkin Ensihoitaja AMK. Lapsena ja vielä viisi vuotta sitten haaveideni ammattina oli palomestarin työt, nyt olen kuitenkin tästä haaveesta jo luopunut ja siirtynyt Plan B:hen.

Plan B -kohti uusia mahdollisuuksia on myös EU-rahoitteinen hanke, jonka päätoteuttaja on LAB-ammattikorkeakoulu. Hankkeessa on lisäksi mukana Saimaan ammattiopisto Sampo, Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopisto (LUT), Parikkalan, Rautjärven ja Ruokolahden kunnat sekä Simpelejärven opisto. Hankkeen tavoitteena on kohdata etenkin työttömyysuhan alla olevia ihmisiä ja tukea heitä tunnistamaan omaa osaamista ja osaamistarpeita. Tavoitteena on myös kouluttaa ja valmentaa näitä ihmisiä, saada heidän koulutustasonsa nousemaan ja heidät työllistymään sekä kasvattaa kohderyhmään kuuluvien henkilöiden positiivisia tulevaisuudennäkymiä ja osaamista.

Ideoimme viime viikon torstaina yhdessä Ruokolahden ja Parikkalan kuntien edustajien sekä oppilaitosten edustajien kanssa millaista toimintaa hankkeeseen kuuluva Osaajaverstas voisi järjestää ja millaisena me itse näemme Osaajaverstaan. Saimme mielestäni melko yhtenäisen kuvan, joka iloksemme vastasi myös projektissa työskentelevien kuvaa Osaajaverstaan tulevaisuudesta. Meille kaikille yksi tärkeimmistä tekijöistä oli se, että Osaajaverstas on kunnassa fyysinen paikka.

Osaajaverstas on siis tulossa myös Rautjärvelle, innolla jäämme odottamaan sen avautumista ja Plan B:n hankkeen tuomia koulutusmahdollisuuksia. Koulutusmahdollisuuksiin kannattaa ehdottomasti tarttua! Koulutukset eivät ole ainoastaan työttömyysuhan alla oleville vaan myös kaikille meille muille, jotka haluamme kehittää omaa osaamistamme. Opiskelu on siitä mahtavaa pääomaa, että sitä ei kukaan vie koskaan meiltä pois, siksi kannustankin aina opiskelemaan.

Tulevaisuudesta ei koskaan tiedä. Olen joutunut seuraamaan opintojeni, luottamushenkilötoimintani, työelämäni sekä myös yksityiselämäni kautta palomiesten ikääntymistä ja työssä jaksamista. Joidenkin palomiesten kanssa on jouduttu ottamaan käyttöön Plan B ja pitkäaikainen ura palomiehenä on jäänyt taakse, kun kuntotestit eivät enää menekään yrityksistä huolimatta läpi. Elämä on joskus raadollista ja tällaisissa tilanteissa tuntuu kuin pohja putoaisi elämältä. Kun luovuin itse palomestari -työn haaveesta, koin että menetin hetkellisesti myös oman identiteettini – niin vahvasti olin kasvanut siihen haaveeseen kiinni. Omalta osaltani jatkan opiskelun muodossa omaa Plan B -polkuani ja uskon tämän hankkeen antavan myös omalle polulleni matkaeväitä mukaan.

Kiinnostuitko hankkeesta? Käy tutustumassa lisää https://lab.fi/fi/planb

Kommentit

Jätä kommentti