Jokaiselle lapselle ja nuorelle mielekäs harrastus

Vuoden 2020 viimeisessä valtuuston kokouksessa tein valtuustoaloitteen lasten ja nuorten harrastustoiminnan parantamiseksi niin, että voimme jatkossa taata jokaiselle lapselle ja nuorelle edes yhden mielekkään harrastuksen. Lasten ja nuorten hyvinvointiin tulee panostaa etenkin kun koronakriisi saadaan päätökseen. Jos emme panosta nyt, voivat koronan vaikutukset näkyä tulevaisuudessa voimakkaampina kun voimme nyt edes kuvitella. 

”Valtuusto aloite: Jokaiselle lapselle mielekäs harrastus

Lasten ja nuorten harrastustoiminta on ­­­tärkeä osa lapsen elämää. Harrastustoiminta kehittää muun muassa oppimistuloksia, sosiaalista kanssakäymistä sekä yhteenkuuluvuuden tunnetta. Valitettavasti kuitenkaan kaikilla lapsiperheillä ei ole varaa kustantaa lapsien harrastuksia. Ainakaan sellaista harrastusta, mitä lapsi todella haluaisi harrastaa. 

Käynnissä oleva Covid 19-pandemia tulee väistämättä näkymään myös meidän rautjärveläisten arjessa jatkossakin. Suurimpana uhkana työttömyyden ja lomautusten kasvun seurauksena koen lasten harrastustoiminnassa säästämisen sekä kunnan että perheiden osalta. Ohjattu harrastustoiminta ohjaa osaltaan sen, millaiseksi aikuiseksi lapsi kasvaa. Haluammehan tukea tätä kasvua ja osaltamme olla vaikuttamassa siihen? 

Lapsien harrastustoiminnan kehittämisessä on mielestäni tärkeää, että kunta voi tarjota matalan kynnyksen harrastusmahdollisuuksia esimerkiksi yhdessä lukion, Simpelejärven opiston ja paikallisten yhdistyksien kanssa tai vaihtoehtoisesti luoda ns. harrastussetelin, jolla kunta osallistuu vähävaraisen nuoren harrastuksien kustannuksiin. Ehdotan myös kunnan ottavan käyttöön Harrastuspassin, jolla voimme markkinoida nykyaikaisesti harrastusmahdollisuuksiamme etenkin nuorille. 

Ohjattu harrastus on pelastanut monen nuoren tulevaisuuden, ei anneta sen jäädä rahasta kiinni. Hyvinvointiin panostettu euro maksaa itsensä takaisin usein moninkertaisena. Esitän, että Rautjärven kunta käynnistää vuonna 2021 selvityksen kuinka voimme tarjota kaikille lapsille edes yhden harrastuksen.

Rautjärvellä 14.12.2020

Josefina Nissilä

Kunnanvaltuutettu, SDP”

Kommentit

Jätä kommentti