Kuuluuko? Kaikuuko?

Olen viimeisimmän aluevaltuuston kokouksen jälkeen saanut useampia huolestuneita yhteydenottoja liittyen aluevaltuuston kokouksen lopussa jätettyyn aloitteeseen joka koski Kaiku24 -palveluita. Kaiku24 tuottaa tällä hetkellä Eksoten puhelinpalvelut ja nyt osa aluevaltuutetuista haluaa, että hyvinvointialue ei jatka yhteistyötä Kaikun kanssa.

Mikä ihmeen Kaiku24?

Meille aluevaltuutetuille avattiin Kaikun ovet syyskuun alussa ja kävin itsekin tutustumassa organisaatioon, haluan siis kertoa pari sanaa Kaikusta. Kaiku tuottaa tällä hetkellä Eksoten puhelinpalveluita, lisäksi Kaikulla on käytössä esimerkiksi lääkäri, joka palvelee etänä niin asiakkaita kun hoitohenkilökuntaakin konsultaatioasioissa. Etälääkärimalli oli minulle uusi ja kiinnostuin asiasta heti, sillä mielestäni esimerkiksi etälääkäripalvelun kehittäminen olisi järkevämpää tehdä yhteistyössä useampien hyvinvointialueiden kesken kuin että jokainen puuhastelee omiaan. Juuri tällaiseen kehittämistyöhön Kaiku24 antaa mielestäni myös hyvän alustan.

Kaiku ei ole mikä tahansa call center, vaan puhelimeen vastaa aina terveydenhuollon ammattihenkilö kuten esimerkiksi sairaanhoitaja, terveydenhoitaja tai ensihoitaja. Kun puhelimeen vastaa sairaanhoitaja ja käytössä on tarvittaessa lääkäri voidaan osa asioista hoitaa jo puhelimessa, eikä käyntiä esimerkiksi terveysasemalla tarvita.

Kaiku vai oto-malli?

Verrattuna siihen, että jokainen sairaanhoitaja vastaisi oman työnsä ohessa puhelimeen näille hoitajille puhelimessa hoitotarpeen arvioinnin tekemiseen (joka ei muuten ole ihan mikään helppo juttu) sekä muihin toiminnan vaativiin töihin syntyy rutiini ja osaaminen. Koska näiden ihmisten työ on puhelimessa tehtävää työtä, saavat he myös siihen soveltuvaa koulutusta – näin ei välttämättä tapahdu jos puhelimeen vastaillaan vain satunnaisesti oman työn ohessa.

Miksi Kaikuun sitten alunperin lähdettiin? Tämä kysymys on hyvä pitää mielessä. Eksote on alunperin ollut perustamassa Kaikua ymmärtääkseni sen vuoksi, että saadaan hoitotyötä tekevien työaikaa vapautettua hoitotyön tekemiseen ja varmasti myös puhelinhoitajien osaamista kehitettyä mm. koulutuksilla ja toistoilla. Toteutuisivatko nämä tavoitteet mikäli puhelut jatkossa ohjattaisiin lukuisille eri hoitajille ympäri maakuntaa? Olen myös elänyt työelämässäni aikaa jolloin ensihoito vastaili puhelimeen, jos tuli hälytys puhelu päätettiin. Kuka tästä kärsi? Soittanut asiakas aloitti jonottamisensa alusta.

Kaiku24: ”Me välitämme”

Kaikun aloitukseen on liittynyt varmasti ongelmia esimerkiksi puutteellisen henkilöstömäärän vuoksi, mutta ne on saatu korjattua joten nyt tulisi katsoa mielestäni eteenpäin kohti tulevaisuutta. Mielestäni Kaiku24 palvelu on saanut ajoittain hieman kohtuutontakin kritiikkiä osakseen.

Olen itse saanut soittaessani asiallista ja asiantuntevaa palvelua sekä puheluihini on vastattu hyvinkin nopeasti. Useimmiten jätän Kaikuun, kuten lähes kaikkiin muihinkin vastaaviin palveluihin soittopyynnön. Takaisinsoitto on toiminut hyvin. Annetaan kaikulaisille työskentelyrauha sekä palvelulle mahdollisuus kehittyä entistäkin paremmaksi.

Tiistaina jätetty valtuustoaloite tulee aikanaa aluehallituksen ja -valtuuston käsittelyyn. Haluan uskoa, että me kaikki valtuutetut haluamme ajatella eteläkarjalaisten parasta.

Lisää tietoa Kaiku24 löytyy heidän verkkosivuiltaan Etusivu – Kaiku24

Kommentit

Jätä kommentti