Kulttuuria kunnanraiteille -valtuustoaloite

Tein pitkästä aikaa ja pitkän harkinnan jälkeen valtuustoaloitteen 12.6.2023 olleessa valtuuston kokouksessa, jossa esitin katutaiteen tuomista kunnan elinympäristöön kaikkien kuntalaisten saataville. Onnistunut katutaide on vakuuttavaa ja mieltä piristävää, olen nähnyt useita hienoja teoksia esimerkiksi Lappeenrannassa. Sattumalta samana iltana YLE julkaisi artikkelin Lappeenrannasta, jossa lappeenrantalainen nuori oli saanut unelmiensa kesätyön katutaiteen parissa. Tässä linkki uutiseen: Amanda Päivinen, 17, sai itse ideoida unelmiensa kesätyön – tienaa sillä 450 euroa | Yle Uutiset

Taiteella on tutkitusti hyvinvointiimme positiivista merkitystä, miksi siis emme toisi sitä kaduillemme kuntalaisten iloksi? Kauniit taideteokset kävelyreitin varrella piristävät varmasti sateisessakin säässä.

Kuva: Ville Toijonen YLE

Valtuustoaloite: Kulttuuria kunnanraiteille

Taiteen tulee olla kaikkien saatavilla ja lähellä ihmisten arkea. Taiteella on tutkitusti hyvinvointiimme positiivista merkitystä, miksi siis emme toisi sitä kaduillemme kuntalaisten iloksi? Kauniit taideteokset kävelyreitin varrella piristävät varmasti sateisessakin säässä. Katutaide eli esimerkiksi muureihin, sähkökaappeihin, seiniin tai alikulkutunneleihin maalattu taide on helposti saavutettavaa ja kaikkien kuntalaisten ulottuvilla olevaa.

Näyttävät seinämaalaukset elävöittävät katukuvaa ja kertovat hyvin hoidetusta elinympäristöstä. Katutaiteen avulla voidaan luoda kunnalle lisäksi omaa brändiä ja lisätä kiinnostavuutta esimerkiksi matkailun näkökulmasta.

Katutaide on rantautunut myös Suomeen ja sillä koetaan olevan positiivisia vaikutuksia kaupunkikuvaan. Katutaidetta on teetetty niin Helsingissä, Vantaalla kuin vaikka Lappeenrannassakin. Esitän, että Rautjärven kunta edistää katutaiteen tekemistä kunnassa ja hankkii eri puolille kuntaa brändiänsä vahvistavia taideteoksia.

Lisäksi esitän, että kunnassa osoitetaan nuorten käyttöön muutama luvallinen graffitiseinä, jossa nuoret saavat luvallisesti harjoittaa graffitien tekoa. Graffitiseiniä voitaisiin tulevaisuudessa käyttää myös erilaisissa nuorten tapahtumissa esimerkiksi graffitityöpajojen merkeissä.

Kommentit

Jätä kommentti