Itsenäisyyspäivä nosti kyyneleet silmiini

Eilinen itsenäisyyspäivä herkisti enemmän kuin yksikään aikaisempi. Se johtui todennäköisemmin Ukrainassa riehuvasta sodasta – sota on nyt lähellä ja se koskettaa. Kun Venäjä hyökkäsi julmasti Ukrainaan lähes vuosi sitten tuntui kun maailma olisi pysähtynyt hetkeksi. Muistan edelleen tuon aamun, kun heräsin tietoon että Euroopassa on sota. Elin tiiviisti sodan alkumetrejä, jolloin sota tuli uniin asti – tulee se toki välillä vieläkin. Väistämättä mielessäni kävi myös onko Suomen turvallisuus uhattuna, onneksi luotan viranomaisiin tässä tilanteessa täysin.

Eilispäivänä sain kunniatehtävän laskea sankarivainajien muistolle seppeleen. Ennen seppeleenlaskutilaisuutta hiljennyimme jumalanpalveluksessa, jossa papin puhe osui suoraan sydämeen ja kirvoitti useammankin kyyneleen silmiini. Ajoittain tuntuu liiankin etuoikeutetulta elää yltäkylläisyydessä kun tietää mitä osa ihmisistä kokee parhaillaan Ukrainassa. Mieleen nousee väistämättä kysymys, kuinka voisin auttaa vieläkin enemmän? Onhan meillä omiakin murheita kuten energiakriisi ja kasvaneet elinkustannukset, mutta ajoittain ne tuntuvat hyvin pieniltä kun ajattelee millaisissa olosuhteissa ukrainalaiset elävät tällä hetkellä.

Ei kuitenkaan tarvitse mennä montaakaan sukupolvea ajassa taaksepäin kun sota on koskettanut samalla tavalla meitä suomalaisia. Sitä tuntuu tänä päivänä hetkittäin vaikealta muistaa, mutta veteraanien muistoissa nämä kokemukset ovat säilyneet läpi elämän. Sota on julmaa. Sota on niin julmaa ettei sitä ihmismieli pysty edes ymmärtämään. Ne teot, joita parhaillaankin tehdään ovat silkkaa pahuutta. Miksi sotia sitten käydään? Tätä olen miettinyt usein, muistan pohtineeni asiaa jo lapsuudessa enkä vieläkään ole keksinyt asiaa riittävän hyvää syytä. Ei kai sellaista olekaan. Sodan käynnissä on todennäköisemmin kyse vallasta ja sen väärinkäytöstä muita kohtaan – otetaan pakolla mitä halutaan tai ainakin yritetään.

Joulu lähestyy, Ukrainassa joulu on hyvin toisenlainen kuin edeltävä joulu. Koko sydämestäni toivon rauhaa joulun ympärille. Muistetaan yhdessä ukrainalaisia tänä jouluna.

Kommentit

Jätä kommentti